شتاب‌دهنده استارتاپ

شتاب‌دهنده استارتاپ (انگلیسی: Seed accelerator یا Startup accelerator) یا به اختصار شتاب‌دهنده، از ابتدای کار یک استارتاپ یا مراحل پیشرفته‌تر مانند MVP) Minimum Viable Product)که حداقل محصول قابل ارائه می‌باشد یا حتی نسخه دموی محصول، آن را تحت پوشش خود درمی‌آورند و برای این کار از میان شرکت‌کنندگان، پس از مدتی کوتاه مورد ایده‌ای برگزیده و به عنوان استارتاپ انتخاب می‌کند.

شتاب‌دهنده‌ها با ارائه خدمات مربی گری (Mentorship)، فضای کار اشتراکی، اصلاح طرح کسب و کار و گاه تأمین سرمایه اولیه برای یک شرکت نوپا، درصدی از مالکیت آن را در اختیار گرفته (معمولا بین ۵ الی ۴۵ درصد) و در مقابل به گردانندگان پروژه آموزش‌های لازم و خدماتی در مسیر ارزش آفرینی سریعتر و برای کسب موفقیت بهتر را خواهند داد.

شتاب‌دهنده یک سازمان منسجم و مشخص است که در آن افراد و تیم‌های دارای طرح نوآورانه و فناورانه را انتخاب کرده و در یک دوره چند ماهه به آنها خدماتی از قبیل فضای کاری تجهیز شده، آموزش، مشاوره، مربی‌گری، سرمایه اولیه و ارتباط با شبکه سرمایه‌گذاران ارائه می‌شود. هر تیمی که موفق به اتمام دوره شتابدهی شود، تبدیل به شرکتی نوپا می‌شود که شتابدهنده به ازای خدمات ارائه شده، درصدی از سهام آن شرکت نوپا را از آن خود می‌کند. بر این اساس شتابدهنده‌ها حلقه واسط بین کسب‌وکارهای نوپا و سرمایه‌گذاران جسور هستند.

شتابدهنده‌ (Accelerator) یک سازمان منسجم است که با هدف حمایت و توسعه کارآفرینی نوآورانه به وجود آمده و عمدتا اتفاقات زیر در آن رقم می‌خورد:

  • حذف اتلاف وقت‌ و سرمایه از طریق به اشتراک گذاری تجربه و کوتاه کردن روند آزمایش بیزینس مدل یک کسب و کار نوپا
  • آموزش مهارت‌های کارآفرینی به تیم دارای ایده و استارتاپ‌های پذیرفته شده
  • همراهی و راهنمایی تیم‌های استارتاپی (mentoring)

اگر آیتم های بالا را ویژگی مشترک شتابدهنده‌های استارتاپ درنظر بگیریم، وجه تمایز آن‌ها را موارد زیر تشکیل می‌دهد:

  • فرآیند انتخاب و داوری
  • نوع و میزان ارائه‌ی سرمایه اولیه
  • معرفی کارآفرینان به سرمایه گذاران داخلی
  • طول دوره شتابدهی

وجود منتورهای باتجربه و حرفه‌ای درکنار استارتاپ‌ها

راه اندازی استارتاپ در ابتدا سخت و چالش برانگیز است شما نیازمند کمک و تجربه دیگران خواهید بود. در اینجا شتابدهنده استارتاپ می‌تواند به کمک شما بیاید. وقتی که به یک شتابدهنده استارتاپ می‌پیوندید می‌توانید از حمایت منتورها بهره ببرید و علاوه بر حمایت عاطفی از تجربه و دانش آن‌ها نیز استفاده کنید. منتور کسب و کار با مربی آموزشی فرق دارد. اگر بخواهیم تعریف مناسبی از کلمه منتور داشته باشیم، منتور فردی با تجربه است که سال‌ها دریک حوزه مشخص فعالیت داشته، و شکست‌ها و موفقیت‌های متعددی را تجربه کرده است. این افراد در حوزه خود شناخته شده هستند و تجربه و تخصص ایشان برای کارآفرینان جوان بسیار ارزشمند است.

دسترسی به سرمایه گذاران مناسب

شرکت‌های شتاب‌دهنده‌ معمولاً خودشان سرمایه مورد نیاز استارتاپ‌ها را تامین نمی‌کنند بلکه کاری که انجام می‌دهند این است که شما را مستقیما به سرمایه‌گذارانی وصل می‌کنند که ممکن است ایده شما برایشان جذاب باشد و خواهان سرمایه گذاری روی آن باشند. در واقع شتاب دهنده‌ یک پل ارتباطی بین صاحبان ایده و سرمایه گذاران هست.

البته ناگفته نماند که شتابدهنده تنها به شما کمک می‌کند تا بهترین و مناسب‌ترین سرمایه گذار را انتخاب کنید اما در نهایت این شما هستید که باید به عنوان صاحب کسب و کار سرمایه‌گذاران را متقاعد کنید و نظر آن‌ها را به ایده و محصول خود جلب کنید.

توسعه مهارت‌های مورد نیاز

شما برای موفقیت در کسب و کارتان نیاز به یادگیری و کسب مهارت‌های مختلفی چون بازاریابی، ارتباطات، امور مالی و برخی مهارت‌های فنی دارید، شتابدهنده‌ها به شما امکان یادگیری این مهارت‌ها را به شما می‌دهند، روش‌ها و اصول کسب و کار را به شما آموزش می‌دهند و ترتیبی می‌دهند تا از تجربیات مدیران دیگر بهره ببرید.

مدیریت ریسک‌ها

این امری طبیعی است که کارآفرینان تازه کار نگران شکست و ریسک‌ها و خطرات موجود در مسیر خود باشند، به هر حال هر کسب و کار جدیدی در ابتدای راه بسیار شکننده و حساس است و با هر اشتباه کوچکی ممکن است به دره شکست سقوط کند. از این رو یکی از نیازهای اساسی کارآفرینان مدیریت ریسک است.

شتاب دهنده ریسک‌های آتی و فعلی کسب و کار شما را پیدا می‌کند و شما را راهنمایی می‌کند تا بتوانید راه حلی برای مقابله با آن‌ها بیابید و از خطرات احتمالی دوری کنید. علاوه بر این در برنامه‌های شتاب دهنده مدیران موفق دیگر تجربیات خود را با کارآفرینان به اشتراک می گذارند و کمک می‌کنند تا خطرات احتمالی کسب و کار خود را بشناسند.

شبکه سازی

در طی دوره شتابدهی، کارآفرینان و بنیان‌گذران فرصت‌های زیادی برای شبکه سازی با کارآفرینان مشابه خود و همچنین سرمایه گذاران بالقوه خواهند داشت. این ارتباطات می‌توانند بسیار ارزشمند باشند، به خصوص اگر در آینده نیاز به جذب سرمایه داشته باشید.

ارزیابی ایده

ورود به دوره سه ماهه پیش شتابدهی پس از ثبت نام در وب سایت، بررسی طرح و انجام مصاحبه با تیم های تایید شده

پیش شتابدهی

استفاده از فضای کار اشتراکی و خدمات مشاوره، منتورشیپ و آموزش طی یک دوره سه ماهه

شتابدهی

دریافت سرمایه اولیه و بهره‌مندی از خدمات شتابدهنده به مدت ۶ ماه در صورت پذیرفته شدن برای ورود به شتابدهی

سرمایه گذاری

معرفی استارتاپ ها در روز Demo Day (روز نمایش منتور) پس از دوره شتابدهی به سرمایه گذاران جهت جذب سرمایه گذار

پسا شتابدهی

خروج استارتاپ ها از شتابدهنده و فعالیت به صورت مستقل و بهره‌مندی از مشاوره یک ساله برخی استارتاپ ها با صلاحدید